Dierentuinen zijn gevangenissen met alleen maar onschuldige gevangenen. Wilde dieren horen niet hun hele leven in een kooi achter tralies door te brengen. Wilde dieren horen thuis in de natuur, in hun natuurlijke leefomgeving waar ze een vrij en onbezorgd leven kunnen leiden met hun soortgenoten.
Het is nu misschien een goed moment om eens na te gaan denken of dit soort gevangenissen, want dat zijn het eigenlijk, nog wel van deze tijd zijn. Wat voor nut heeft een dierentuin tegenwoordig nog? Wilde dieren horen niet hun hele leven lang opgesloten te zitten voor ons vermaak. Zij behoren in vrijheid te kunnen leven net zoals wij dat willen. Een educatieve functie hebben dierentuinen ook allang niet meer. Je kan de dieren immers niet in hun natuurlijke omgeving bestuderen en in gevangenschap gedragen ze zich toch altijd heel anders dan in het wild. Het is veel leerzamer om bijvoorbeeld een mooie natuurfilm te bekijken. Een ander argument om dieren op te sluiten is dat we de soort willen beschermen. Beschermen, maar waartegen dan? juist ja, tegen onszelf. Wij (de mens) zijn namelijk de voornaamste oorzaak dat veel diersoorten met uitsterven worden bedreigt. We sluiten dus wilde dieren op om ze tegen onszelf te beschermen. Hoe gek wil je het hebben?
Diergaarde Artis in Amsterdam is de oudste dierentuin van Nederland. Artis is in 1838 opgericht met als doel `het bevorderen van de kennis der natuurlijke historie´. Maar tijden veranderen en inmiddels zijn er vele andere mogelijkheden om mensen kennis te laten maken met het dierenrijk zonder daar dieren voor op te hoeven sluiten.
In deze tijden van Corona hebben veel dierentuinen moeite om rond te komen. Bij sommige is de situatie zelfs zo schrijnend dat ze hun dieren niet of nauwelijks nog kunnen onderhouden. Artis ontvangt van de gemeente Amsterdam jaarlijks miljoenen aan subsidie. Dit (Corona jaar 2020) is dat vier miljoen euro en dat is meer dan alle dierenwelzijnsorganisaties van Amsterdam bij elkaar krijgen.
Misschien zou het bijvoorbeeld een goed idee zijn om dierentuinen om te vormen tot een soort ecologische parken zoals men dat recent in Buenos Aires (Argentinië) heeft gedaan. Ecologische, educatieve parken waar dieren niet meer opgesloten zitten maar waar je toch van alles over dieren kunt leren. Er zijn op dat gebied tal van mogelijkheden om zoiets vorm te geven dus waar wacht men nog op zou je zeggen. De Partij voor de Dieren pleit er bijvoorbeeld voor om van Artis een tijdelijk opvangcentrum voor dieren te maken.
When I was a child I love zoos because I love animals
Now I am alduld I hate zoos becaurse I love animals
Kleine kinderen zijn vaak eerlijker en directer dan volwassenen. Dit kind was na het bezoek aan een dierentuin zo geschokt door wat het daar allemaal zag dat zij er een tekening van heeft gemaakt die exact weergeeft hoe ze zich voelde op dat moment. En dit is ook precies hoe steeds meer mensen er tegenwoordig over denken.
Dieren horen niet hun hele leven lang opgesloten achter tralies te zitten. Elk dier heeft het recht om in vrijheid te kunnen en mogen leven en de mens moet dat ten alle tijden respecteren. Het zou eigenlijk niet meer moeten kunnen dat dieren enkel en alleen voor ons plezier hun hele leven opgesloten zitten en daardoor een miserabel leven hebben.
Animal Care International (ACI) geeft hulpbehoevende dieren weer een stem. ACI komt onder meer op voor dieren in de intensive veehouderij, proefdieren in laboratoria, bewoners van onze oceanen, dieren die misbruikt worden in de toeristen industrie, slachtoffers van de bonthandel, dieren die ten prooi vallen aan het jagersgilde en de handel in exoten. Laten we een vuist maken tegen al het onrecht wat dieren tot op de dag van vandaag nog steeds word aangedaan. Samen staan we sterk. info@animalcareinternational-aci.org
Animal Care International
Postbus 1000 ( D4110 )
2260 BA Leidschendam
The Netherlands
KvK no. 85376582
(RSIN) 863602939