Om maar gelijk met het goede nieuws te beginnen, vanaf 1 januari 2024 zou het in Nederland en België verboden worden nog langer dieren te houden die bestemd zijn voor de bontindustrie maar dat word nu in Nederland (dankzij Corona) al vanaf 21 maart 2021.
Tot die tijd worden er in principe dus nog gewoon nertsen gehouden voor de productie van bont. Maar deze bedrijfstak loopt ten einde. Er zijn nu in Nederland nog zo´n 120 nertsenfokkerijen in bedrijf. De laatste jaren sluiten er echter steeds meer definitief de deuren mede omdat ze voor de resterende tijd geen geld meer wilden investeren in het bedrijf. Ook de hoge kosten van verzorging en onderhoud zijn dan niet meer rendabel genoeg. Kortom, de teloorgang van de bontindustrie in ons land is nu definitief ingezet en er is geen houden meer aan.
Dit neemt natuurlijk niet weg dat er in veel andere landen in de wereld nog wel volop bontfokkerijen zijn te vinden. Het gaat hierbij dan vooral om honden, nertsen, vossen, chinchilla`s en konijnen. In veel gevallen zijn de omstandigheden waarin de dieren leven ronduit schrijnend te noemen. Het leed wat ze moeten doorstaan is vaak met geen pen te beschrijven.
Vossen
China is waarschijnlijk een van de grootste leveranciers van bonthuiden ter wereld. In 2015 werden er in dit Aziatische land alleen al 14,5 miljoen vossen pelzen geproduceerd. In Europa werden er in datzelfde jaar ruim 2 miljoen vossen pelzen geproduceerd waarvan er maar liefst 1.740.000 in Finland. Finland is hiermee dus ook gelijk de grootste bont leverancier van Europa als het om vossen gaat tenminste.
Ook de andere Scandinavische landen doen in deze nog vrolijk mee. Noorwegen en Denemarken zijn namelijk ook nog steeds van de partij wat betreft de bond handel. De overige Europese landen die zich nog bezig houden met het fokken van vossen zijn Tsjechië, Polen, Estland, Letland en Roemenië.
Nertsen
Het
bekendste dier uit de bontindustrie is waarschijnlijk de Nerts. Nertsen zijn van nature energieke, nieuwsgierige en levendige diertjes die gewoon in de vrije natuur thuis horen en niet, zoals nu
nog vaak het geval is, onder erbarmelijke omstandigheden op een nertsenfokkerij ergens in het land. Gelukkig word de regelgeving wat betreft het houden van deze dieren steeds strenger waardoor al
meerdere bedrijven in Nederland en België de poorten hebben gesloten. Toch blijven het zeer dier onvriendelijke omstandigheden waarin de dieren gevangen worden gehouden.
De dieren brengen hun gehele leven door in kleine kooien met een draadstalen vloer. De afmetingen van de huisvesting dient minimaal 85 cm lang, 30 cm breed en 45 cm hoog zijn. Hier worden dan 3 tot 5 dieren in gehouden. Het is niet moeilijk te bedenken dat dit binnen de kortst mogelijke tijd veel stress oplevert. Dit uit zich dan meestal in vechtpartijen met als gevolg vreselijke verminkingen en in het ergste geval zelfs de dood.
Na een miserabel leven van 6 tot 7 maanden in de nertsfokkerij is het tijd voor de gaskamer. De diertjes worden hardhandig in een soort kist gestopt waarna ze worden vergast met CO-gas. Dan volgt er een doodstrijd van enkele minuten die niet meer te winnen valt. Vervolgens worden de nertsen gevild en word hun vacht gereed gemaakt voor de bontindustrie. Verreweg het meeste bont dat in Nederland geproduceerd wordt (85%) is voor de Russische en Chinese markt. Op de ongeveer 120 nertsfokkerijen die nog in Nederland actief zijn worden elk jaar ruim 5 miljoen nertsen gehouden en vergast. Dat zijn er tot aan 2024, wanneer het algemene fokverbod in zou gaan, dus nog 20 miljoen.
Einde Nederlandse nertsenhouderij door Coronavirus
In maart 2020 brak COVID-19 uit in Europa en dat veranderde gelijk alles. Tijdens de Coronapandemie is er in Nederland op verschillende bedrijven waar men nertsen fokt voor de bonthandel Corona uitgebroken. Vermoedelijk is het virus hier van de mens naar de dieren overgesprongen. Dit heeft inmiddels al geleid tot het ruimen van 42 besmette bedrijven. In Nederland hebben we inmiddels al 56 besmette bedrijven. Bij 52 van de 128 nertsenfokkerijen die Nederland telt zijn in totaal al meer dan 2 miljoen nertsen preventief vergast. Volgens de minister vond het ruimen plaats in het belang van de volksgezondheid. Aan het belang van de diertjes zelf wordt helaas minder waarde gehecht. Enkele dierenwelzijnsorganisaties hebben bij de rechter nog aangedrongen op een verbod van het ruimen maar dat bleek tevergeefs. Men is bang dat het virus via de besmette dieren weer over kan slaan naar op mens. Volgens de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) vinden de dieren een snelle en pijnloze dood. Het feit dat deze onschuldige dieren massaal preventief geruimd worden is echter een zeer kwalijke zaak.
De ontwikkelingen volgen elkaar nu in razend tempo op. De minister van Landbouw en Visserij heeft vandaag (28 augustus 2020) besloten dat per 21 maart 2021 alle nertsenfokkerijen in Nederland gesloten moeten zijn. Alle 120 nertsenhouders worden door de regering royaal gecompenseerd en daar is een bedrag van maar liefst 180 miljoen euro voor vrijgemaakt. De planning was eigenlijk dat er per 1 januari 2024 een definitief einde aan de nertsenhouderij zou komen maar dit is nu dus dankzij het Corona-virus een paar jaar naar voren geschoven. Een van de grootste nertsenhouders van Nederland, Jos van Deurzen uit Brabant, gaat vervolgens in Denemarken weer vrolijk verder met zijn kwalijke handel. Daar heeft hij namelijk een bedrijf opgekocht en wil snel uitbreiden.
Op 24 december 2020 meld de rijksoverheid dat op 8 januari 2021 het verbod op de pelsdierhouderij ingaat en het vanaf dat moment in Nederland verboden is om nog pelsdieren te houden voor de bont productie. Er zijn dan geen nertsen meer op nertsenbedrijven in Nederland. Van de 126 bedrijven zijn er 70 geruimd omdat ze positief getest zijn op COVID-19. Alle dieren op de overige bedrijven zijn gedood en gepelsd tijdens de pelsperiode.
Bekijk hier de gehele tijdslijn tijdens de Corona Pandemie
Maar er is nog meer goed nieuws te melden. Ook Finland overweegt een algeheel verbod op de bonthandel in het land. In een stemming heeft de grootste politieke partij van het land toegezegd binnen een redelijke overgangsperiode een definitief einde te maken aan de Finse bontindustrie.
Ook de Poolse regering heeft, mede door de Corona-crisis, op 18 september 2020 ingestemd met een nieuwe dierenwelzijnswet waarin o.a. een verbod op het houden van dieren voor de bondindustrie is opgenomen. Bondfokkerijen krijgen van de regering een jaar de tijd om af te bouwen.
Dit is natuurlijk geweldig nieuws maar dat neemt niet weg dat de vraag naar bond, met name vanuit China onveranderd groot blijft. De chinezen zijn dan ook naarstig opzoek naar nieuwe leveranciers voor hun bont.
Animal Care International (ACI) geeft hulpbehoevende dieren weer een stem. ACI komt onder meer op voor dieren in de intensive veehouderij, proefdieren in laboratoria, bewoners van onze oceanen, dieren die misbruikt worden in de toeristen industrie, slachtoffers van de bonthandel, dieren die ten prooi vallen aan het jagersgilde en de handel in exoten. Laten we een vuist maken tegen al het onrecht wat dieren tot op de dag van vandaag nog steeds word aangedaan. Samen staan we sterk. info@animalcareinternational-aci.org
Animal Care International
Postbus 1000 ( D4110 )
2260 BA Leidschendam
The Netherlands
KvK no. 85376582
(RSIN) 863602939