De wereld is op veel plekken bijna volledig tot stilstand gekomen. Het Coronavirus (Covid-19) heeft ons in een beklemmende houdgreep. Duizenden doden zijn er inmiddels al gevallen en het einde is nog (lang) niet in zicht. Toch is het niet allemaal kommer en kwel wat de klok slaat en zijn er naast alle horror verhalen wel degelijk lichtpuntjes te ontdekken in deze duistere tijden.
Zo zijn er in Spanje bijvoorbeeld 1.684 festivals door het hele land waarbij stieren een hoofdrol spelen voorlopig afgelast. Zoals het bekende stierenrennen in Pamplona waarbij een klein groepje geïrriteerde stieren honderden rennende mannen door de smalle straatjes van Pamplona jagen. Maar ook zijn er minstens 200 stierengevechten in de arena's voorlopig van de baan. Goed nieuws voor de stieren zou je denken maar de stierenvechtsector heeft al een beroep op de Spaanse regering gedaan voor financiële compensatie.
Een ander positief gevolg van deze virusuitbraak is dat men in Azië, en dan met name in China, de handel in levende (exotische) dieren wil verbieden. Althans daar denkt men over na. Een dergelijke markt in de stad Wuhan was zeer waarschijnlijk de bron van alle ellende en daar wil een groot deel van de wereld nu dan ook zo snel mogelijk vanaf.
Tenslotte zijn ook de lucht en waterkwaliteit in veel gebieden die door het virus zijn getroffen verbeterd. Dit komt simpelweg doordat er veel minder auto's op de weg zijn dan normaal en doordat het luchtverkeer bijna geheel is stil komen te liggen. Ook het aantal (toeristen) boten op het water is drastische afgenomen met als gevolg dat ook de waterkwaliteit op een aantal plaatsen op de wereld (denk aan Venetië en Amsterdam) met sprongen vooruit gaat.
Door de dieren zoveel mogelijk in hun natuurlijke omgeving met rust te laten kunnen we hen een hoop leed besparen en voorkomen we mogelijk ook toekomstige virusuitbraken.
Nog een voordeeltje van de Corona pandemie. Volgens een onderzoek in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WNF) zijn 30% van de mensen minder vlees van wilde dieren gaan eten of is daar helemaal zelfs mee opgehouden vanwege Corona. Bijna de helft van de ondervraagde deelnemers (46%) zien de overdracht van ziektes van dier op mens als de meest waarschijnlijke oorzaak van pandemieën. Met name Chinezen en Vietnamezen zien permanente sluiting van zogeheten wet markets als belangrijkste maatregel on nieuwe pandemieën te voorkomen. Onderzoeksbureau Globescan ondervroeg voor dit onderzoek inwoners van China, Myanmar, Vietnam, Thailand en de Verenigde Staten. Van de ondervraagde Chinezen gaf 28% aan minder wilde dieren te consumeren. In Thailand steeg dat aantal zelfs naar 41%. Bijna i op de 10 deelnemers gaf aan zich nergens wat van aan te trekken en gewoon vlees van exoten te blijven eten.
Vietnam heeft aangekondigd per direct te zullen stoppen met de handel in wilde dieren en allerlei aanverwante artikelen die van wilde dieren afkomstig zijn. Dit is bijzonder goed nieuws want hierdoor wordt er op grote schaal erg veel dierenleed bespaart. Evenals China telt Vietnam veel zogenaamde Wetmarkets (dierenmarkten) en is er een levendige handel in allerlei dierlijke producten zoals de hoorn van de neushoorns, Ivoor van olifanten, de schubben van het schubdier en verder nog talloze producten die in traditionele medicijnen worden verwerkt en grotendeels voor de Chinese markt bestemt zijn. Kortom, het is dus goed dat dit soort verschrikkelijke praktijken verboden worden en wij hopen dan ook van harte dat dit niet slechts een tijdelijke maatregel is maar dat het hier om een permanent handelsverbod gaat. We wachten het af.
Wereldwijd hebben veel dierentuinen het zwaar tijdens deze coronapandemie. Vooral in financieel opzicht staan een hoop van deze attracties op omvallen. Bezoekersaantallen dalen dramatisch waardoor er niet meer genoeg geld overblijft om de kosten voor het verzorgen van de dieren te dekken. Als er niets zou gebeuren zijn veel dierentuinen genoodzaakt bepaalde dieren te verkopen of zelfs het ene dier aan het andere te voeren zoals men recent in een Duitse dierentuin wilde doen.
Aan de andere kant is dit een goed moment om eens na te gaan denken of dit soort gevangenissen, want dat zijn het eigenlijk, nog wel van deze tijd zijn. Wat voor nut heeft zoiets tegenwoordig nog? Wilde dieren horen niet hun hele leven lang opgesloten te zitten voor ons vermaak. Zij behoren in vrijheid te kunnen leven net zoals wij dat willen. Een educatieve functie hebben dierentuinen ook allang niet meer. Je kan de dieren immers niet in hun natuurlijke omgeving bestuderen en in gevangenschap gedragen ze zich toch altijd anders dan in het wild. Het is veel leerzamer om bijvoorbeeld een mooie natuurfilm te bekijken. Een ander argument om dieren op te sluiten is dat we de soort willen beschermen. Beschermen, maar waartegen dan? juist ja, tegen onszelf. Wij (de mens) zijn namelijk de voornaamste oorzaak dat veel diersoorten met uitsterven worden bedreigt. We sluiten dus wilde dieren op om ze tegen onszelf te beschermen. Hoe gek wil je het hebben?
Het zou misschien een goed idee zijn om dierentuinen om te vormen tot een soort ecologische parken zoals men dat recent in Buenos Aires heeft gedaan. Ecologische, educatieve parken waar dieren niet meer opgesloten zitten maar waar je toch van alles over dieren kunt leren. Er zijn op dat gebied tal van mogelijkheden om zoiets vorm te geven dus waar wacht men nog op.
Tijdens deze Coronapandemie is er in Nederland op verschillende bedrijven waar men nertsen fokt voor de bonthandel corona uitgebroken. Vermoedelijk is het virus hier van de mens naar de dieren overgesprongen. In Nederland hebben we inmiddels al 56 besmette bedrijven. Bij 52 van de 128 nertsenfokkerijen die Nederland telt zijn in totaal al meer dan 2 miljoen nertsen preventief vergast. Volgens de minister vond het ruimen plaats in het belang van de volksgezondheid. Aan het belang van de diertjes zelf wordt helaas minder waarde gehecht. Enkele dierenwelzijnsorganisaties hebben bij de rechter nog aangedrongen op een verbod van het ruimen maar dat bleek tevergeefs. Men is bang dat het virus via de besmette dieren weer over kan slaan op mens. Volgens de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) vinden de dieren een snelle en pijnloze dood. Het feit dat deze onschuldige dieren massaal preventief geruimd worden is echter een zeer kwalijke zaak.
De ontwikkelingen volgen elkaar nu in razend tempo op. De minister van Landbouw en Visserij heeft nu (augustus 2020) besloten dat per 21 maart 2021 alle nertsenfokkerijen in Nederland gesloten moeten zijn. Alle 120 nertsenhouders worden door de regering royaal gecompenseerd en daar is een bedrag van maar liefst 180 miljoen euro voor vrijgemaakt. De planning was eigenlijk dat er per 1 januari 2024 een definitief einde aan de nertsenhouderij zou komen maar dit is nu dus dankzij het Corona-virus een paar jaar naar voren geschoven.
Op 24 december 2020 meld de rijksoverheid dat op 8 januari 2021 het verbod op de pelsdierhouderij ingaat en het vanaf dat moment in Nederland verboden is om nog pelsdieren te houden voor de bont productie. Er zijn dan geen nertsen meer op nertsenbedrijven in Nederland. Van de 126 bedrijven zijn er 70 geruimd omdat ze positief getest zijn op COVID-19. Alle dieren op de overige bedrijven zijn gedood en gepelsd tijdens de pelsperiode.
Dit is natuurlijk geweldig nieuws maar dat neemt niet weg dat de vraag naar bond, met name uit China, onveranderd groot blijft.
De chinezen zijn dan ook weer naarstig opzoek naar nieuwe leveranciers voor hun bont.
6 november 2020 is bekent geworden dat er in Denemarken bij een aantal nertsenfokkerijen een nieuwe variant van het COVID-19 virus is ontdekt bij een aantal bedrijven. Er zijn inmiddels al 214 mensen besmet met dit zogenaamde Cluster 5 virus, een gemuteerde versie van het huidige Coronavirus. Daarom heeft de Deense regering besloten dat alle bedrijven per direct preventief geruimd moeten worden. Het gaat daarbij om 15 tot 17 miljoen dieren die zullen worden gedood. De meeste bedrijven liggen in de regio Noord-Jutland. Het is nog niet bekent of het nieuwe virus net zo gevaarlijk is als zijn voorganger maar de Denen nemen geen enkel risico. En nu maar hopen dat de Deense overheid het wijze besluit neemt om deze verderfelijke bedrijfsvoering voor altijd te verbieden.
Animal Care International (ACI) geeft hulpbehoevende dieren weer een stem. ACI komt onder meer op voor dieren in de intensive veehouderij, proefdieren in laboratoria, bewoners van onze oceanen, dieren die misbruikt worden in de toeristen industrie, slachtoffers van de bonthandel, dieren die ten prooi vallen aan het jagersgilde en de handel in exoten. Laten we een vuist maken tegen al het onrecht wat dieren tot op de dag van vandaag nog steeds word aangedaan. Samen staan we sterk. info@animalcareinternational-aci.org
Animal Care International
Postbus 1000 ( D4110 )
2260 BA Leidschendam
The Netherlands
KvK no. 85376582
(RSIN) 863602939