Plezierjacht of Trophy Hunting komt nog steeds op grote schaal voor vandaag de dag en dat is wat ACI betreft volstrekt onaanvaardbaar. Meestal gaat het bij deze vorm van bejagen om zorgvuldig geselecteerde dieren, ook wel The Big Game genoemd. We hebben het dan onder andere over Neushoorns, Olifanten, Giraffen, Leeuwen, Puma`s, Nijlpaarden en Buffels. Na de jacht word de Trophy, meestal de kop of de huid van het gedode dier mee maar huis genomen om daar opgezet en al aan de muur te eindigen als een soort souvenir. Rijke Trophy Hunters hebben er grote sommen geld voorover om een van deze prachtige dieren naar de andere wereld te helpen en een (deel) van de buit mee naar huis te nemen om zo hun vrienden en familie van het wapenfeit in kennis te stellen.
Op sociaal media verschijnen steeds meer foto`s van jagers met hun buit die dan vervolgens volledig afgebrand worden door de lezers van deze berichten. Niet geheel onterecht want het kan anno 2018 toch niet zo zijn dat dit soort praktijken nog door de beugel zouden kunnen. Het vreemde is echter dat deze vorm van jagen nog steeds gewoon legaal is, mits er aan bepaalde voorwaarde word voldaan zoals de keuze van het wapen en het te bejagen dier. Mogelijk ook door de grote sommen geld die eraan worden verdiend en de verschillende corrupte overheidsfunctionarissen die er beter van worden blijft dit helaas nog wel even door gaan zo. Animal Care International zal er in ieder geval van alles aan proberen te doen deze barbaarse sport zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen.
THE GREATNESS OF A NATION AND ITS MORAL PROGRESS CAN BE JUDGED BY THE WAY THE ANIMALS ARE TREATED. - Mahatma Gandhi -
Het is inmiddels al weer enige jaren geleden dat de Amerikaanse tandarts Walter Palmer de beroemde leeuw Cecil in Zimbabwe met een kruisboog om het leven bracht. Het arme dier heeft eerst nog ruim tien uur met de pijl in zijn lichaam rondgelopen voordat hij uiteindelijk overleed. De hele wereld sprak er schande van en Walter Palmer moest voor zijn eigen veiligheid zelfs een tijdje onderduiken.
Inmiddels is er eigenlijk niet veel veranderd. Wel is er een discussie opgang gekomen maar er worden nog steeds, voor veel geld, jachtreizen aangeboden. De jagers voeren als excuus op dat zij erg veel geld voor hun hobby betalen en dat met dat geld de soort weer in stand wordt gehouden. Met andere woorden, door dieren dood te schieten beschermen ze, in hun ogen, die dieren juist. Snapt u hier nog iets van? wij zijn inmiddels het spoor volledig bijster.
In Nederland zijn nu verschillende partijen, waaronder dierenrechtenorganisatie Animal Rights, hard bezig een algeheel verbod te bewerkstelligen op het invoeren van jachttrofeeën. In 2016 is er al een invoerverbod ingesteld voor Olifanten, IJsberen, Moeflons, Nijlpaarden en Leeuwen maar men gaat nu dus voor een algeheel verbod.
Ook onder de noemer faunabeheer wordt er in diverse Europese landen nog steeds flink gejaagd. Met name wilde zwijnen en herten zijn daarvan het slachtoffer. Wilde zwijnen voelen zich in Europa erg thuis waardoor ze zich dus ook gemakkelijk voortplanten. Per worp kan een zeug wel 8-12 jongen krijgen. Bij 2 worpen per jaar gaat het dan toch al over z'n 20 jonge biggetjes.
Natuurgebied de Veluwe
Door de inkrimping van hun natuurlijke leefgebied rukken de everzwijnen steeds meer op richting de woonwijken van mensen. Daar veroorzaken ze overlast door in tuinen de grond om te woelen, honden aan te vallen, afvalbakken leeg te vreten en vormen ze een gevaar voor de verkeersveiligheid. Om de populatie `beheersbaar´ te houden worden er daarom in Nederland minimaal 15.000 wilde zwijnen per jaar afgeschoten. Alleen al op de Veluwe moeten er tussen 2020 en 2022 maar liefst 8.800 wilde zwijnen verdwijnen. Dit is `noodzakelijk´ omdat de dieren, volgens betrokkenen, `het hele bos opeten´. In Europees verband gaat het vermoedelijk om vele tienduizenden everzwijnen per jaar die onder het mom `faunabeheer´ worden afgeschoten. In totaal worden er tussen 2020 en 2022 op de Veluwe 12.500 dieren afgeschoten. Het gaat daarbij om 8.800 Wilde Zwijnen, 3000 Edelherten en 700 Damherten.
Hetzelfde geld eigenlijk ook voor hazen, konijnen en herten. Deze dieren hebben evenals de zwijnen ook geen of nauwelijks natuurlijke vijanden waardoor ze zich onbelemmerd kunnen voortplanten met alle `schadelijke´ gevolgen van dien, althans zo concludeert de dienst faunabeheer. Een triest voorbeeld zijn natuurlijk de Oostvaardersplassen in de provincie Flevoland waar de afgelopen jaren duizenden edelherten zijn afgeschoten. (zie hieronder de tijdslijn van dit slagveld).
Ook in Nederland wordt nog altijd flink gejaagd. Een triest voorbeeld is het natuurgebied de Oostvaardersplassen tussen Almere en Lelystad. Hier is de laatste tijd veel om te doen geweest. Afgelopen winter (2018) zijn er namelijk een hoop dieren gestorven door kou en voedselgebrek.
Bijvoeren werd niet gedaan door Staatsbosbeheer en het werd ook niet getolereerd dat het publiek uit medeleven de vele uitgemergelde edelherten ging bijvoeren. Het kwam dan ook regelmatig tot botsing tussen actiegroepen die de dieren wilde helpen en handhavers die dat juist weer wilden voorkomen, daardoor konden de emoties soms hoog oplopen.
Begin december 2018 heeft de rechter, na lang wikken en wegen, toch besloten dat er tussen half december en begin april volgend jaar 1830 Edelherten mogen worden afgeschoten. De bedoeling is om de populatie weer terug te brengen naar 490 dieren. Nu zijn het er dus nog 2320 en daar zullen er in april nog maar 490 van over blijven. Vlak na dit besluit van de rechter trokken twee van de vier boswachters zich terug en lieten zich overplaatsen daar ze tegen morele bezwaren aanliepen bij het afschieten van gezonde dieren in het gebied. Deze twee helden zijn inmiddels al weer vervangen door jagers die er minder moeite mee hebben dit klusje te klaren.
Staatsbosbeheer zegt maatregelen te gaan nemen om te voorkomen dat het afschieten van de herten door actievoerders zal worden verstoord. Wat die maatregelen dan precies inhouden wil men niet zeggen. Saillant detail, volgens Staatsbosbeheer laat men een deel van de kadavers liggen om zo de `Circle of Life` der natuur zijn gang te laten gaan, de overige dieren gaan naar de poelier.
7-8-2021 De komende jaren moeten er volgens onze vrienden van Staatsbosbeheer nog eens 700 edelherten en 120 Konikpaarden uit het gebied van de Oostvaardersplassen verdwijnen. Dit alles om uiteindelijk maximale aantal van 1100 dieren te bereiken.
16-9-2020 Volgens Staatsbosbeheer lopen er nog steeds te veel zogenaamde grote grazers op de Oostvaardersplassen en daarom worden er de komende wintermaanden nog eens 1200 edelherten en 150 Konikpaarden afgeschoten.
2-11-2019 Staatsbosbeheer gaat de komende periode weer ruim 1000 Edelherten afschieten in natuurgebied de Oostvaardersplassen. Er liepen tot nu toe nog 1525 herten rond maar dit aantal zal teruggebracht worden tot 490 exemplaren. De reden voor deze nieuwe slachtpartij is dat er een exactere telling heeft plaatsgevonden en er nieuwe aanwas is bijgekomen.
5-04-2019 Het afschieten van de 1830 Edelherten op de Oostvaardersplassen is zo goed als afgerond. Staatsbosbeheer kan tevreden terugkijken op een geslaagd jachtseizoen. De doelstelling is behaald. Er zijn nu nog slechts een kleine 1525 dieren over.
14-03-2019 Eindelijk eens een goed berichtje over de Oostvaardersplassen. Binnen kort zullen ongeveer 180 Konikpaarden verhuizen naar grotere leefgebieden in Spanje en Wit-Rusland. De populatie Konikpaarden in het gebied zal doormiddel van overplaatsing worden teruggebracht tot 450 exemplaren.
10-12-2018 Het afschieten van gezonde Edelherten op de Oostvaardersplassen is begonnen. Wij zullen u de komende tijd op de hoogte blijven houden over deze schandelijke manier van faunabeheer.
Tot slot nog wat verontrustende cijfers betreffende wereldwijde jacht en handel in dierlijke trofeeën/producten. Vooral verschillende landen in Afrika zijn populair onder trofee jagers. In Europa is Spanje een populair land om te gaan jagen. In Spanje is de jacht vandaag de dag nog steeds een miljarden industrie. Naar schatting 55.000 mensen verdienen in Spanje hun brood ten koste van miljoenen onschuldige dieren per jaar. En dan hebben we het nog niet eens over de duizenden Galgos (Spaanse windhonden) die bij de jacht gebruikt worden en op de meest verschrikkelijke manieren worden gemarteld en gedood.
Jaarlijks worden er wereldwijd ongeveer 400 miljoen dieren gestroopt en een veelvoud daarvan bejaagt.
In Afrika wordt elk kwartier een Olifant gedood door stropers, dat zijn er bijna 100 per dag en 30.000 per jaar.
In de afgelopen 100 jaar is 97% van alle wilde tijgers gestroopt, er leven nu nog een kleine 3000 tijgers in het wild.
Jaarlijks worden er ongeveer 100 miljoen haaien gevangen, ontdaan van hun vinnen en weer teruggegooid in zee waarna ze een gruwelijk dood tegemoet gaan.
Per jaar worden er zeker 50.000 schubdieren gestroopt en verhandeld voor hun schubben die een geneeskrachtige werking zouden hebben.
Het aantal lederschildpadden in de stille oceaan en de westkust van midden Amerika is de afgelopen decennia met 97% afgenomen.
De commerciële walvisjacht is al sinds 1986 verboden maar toch worden er elk jaar nog zeker 1000 walvissen gedood.
Animal Care International (ACI) geeft hulpbehoevende dieren weer een stem. ACI komt onder meer op voor dieren in de intensive veehouderij, proefdieren in laboratoria, bewoners van onze oceanen, dieren die misbruikt worden in de toeristen industrie, slachtoffers van de bonthandel, dieren die ten prooi vallen aan het jagersgilde en de handel in exoten. Laten we een vuist maken tegen al het onrecht wat dieren tot op de dag van vandaag nog steeds word aangedaan. Samen staan we sterk. info@animalcareinternational-aci.org
Animal Care International
Postbus 1000 ( D4110 )
2260 BA Leidschendam
The Netherlands
KvK no. 85376582
(RSIN) 863602939