Ons ideaal is een proefdiervrije wereld. Een wereld zonder proefdieren. Helaas is die droom nog steeds heel ver weg. Vandaag de dag worden er nog altijd wereldwijd ongeveer 115 miljoen dieren in allerlei laboratoria misbruikt waar de meest verschrikkelijke experimenten mee worden gedaan. In Europa gaat het naar schatting om zo´n 10 tot 17 miljoen dieren.
In Nederland worden per jaar ongeveer een half miljoen proeven uitgevoerd. De dieren die hiervoor in aanmerking komen en dus ook daadwerkelijk gebruikt worden zijn bijvoorbeeld apen, konijnen, ratten, muizen, cavia's, hamsters, fretten, nertsen en soms zelfs vissen en in iets mindere mate ook schapen, geiten, varkens, katten en honden. Verreweg de meeste testen vinden plaats ten behoeven van de medische en farmaceutische industrie. Een aantal grote ziekenhuizen in ons land hebben bijvoorbeeld een speciale afdeling of dependance waar allerlei onderzoek op dieren achter gesloten deuren kan plaatsvinden.
Je zou het niet direct zeggen maar zelfs het KWF houd zich bezig met dierproeven. Zij werken hoofdzakelijk met muizen om allerlei vormen van kanker op te kunnen sporen en te bestrijden. Onderzoek is goed en noodzakelijk maar niet ten koste van weerloze dieren vinden wij. Niet alleen het KWF gebruikt dieren voor onderzoek ook de Nierstichting, het Aids Fonds, de Maag Lever Darm Stichting, Princes Beatrix Spierfonds en het Epilepsiefonds zetten dieren in voor onderzoek. Er is dus nog heel wat werk aan de winkel op dit gebied.
Het is in de hele Europese Unie sinds 2013 verboden om cosmetische producten te verkopen die getest zijn op dieren. Deze wet is echter verre van waterdicht. Er zijn helaas
nog steeds veel bedrijven die hun producten gewoon in een land zoals China zonder registratie laten testen en het dan vrolijk in Europa als dierproefvriendelijk aan de man/vrouw brengen.
In Amerika is met ingang van 2017 de Humane Cosmetctics Act in werking getreden. Deze wet komt in grote lijnen overeen met de Europese wet uit 2013. India, Israël, Zwitserland en
Noorwegen hebben in het recente verleden ook al dergelijke wetten aangenomen. Verder staan er nog een aantal landen zoals Turkije, Nieuw Zeeland en Taiwan op het punt om soortgelijke wetten in te
voeren dus we gaan gelukkig de goede kant op.
Het is inmiddels bewezen dat de meeste medische experimenten op dieren weinig tot geen nut hebben. Dat is een nogal schokkende constatering want dat betekend dus ook dat er jaren lang, dagelijks vele tientallen onschuldige dieren zoals ratten, muizen, konijnen en apen voor niets de meest verschrikkelijke martelingen hebben moeten ondergaan. Tot die conclusie komen de onderzoekers van Radboud UMC Nijmegen, UMC Utrecht, en het Nederlands Heart Institute. Ruim 70 procent van alle testen van nieuwe medicijnen levert geen effect op bij mensen, terwijl eerder bij dieren wel resultaat werd geboekt. Allerlei onderzoeken worden onnodig herhaald waardoor nog meer dieren moeten lijden en sterven.
In 2016 werden er in Nederland ongeveer 450.000 dierproeven uitgevoerd. Bijna 90 procent van de proefdieren overleefde het niet. Veel dieren worden na afloop van de test afgemaakt om verder onnodig lijden te voorkomen of gewoon omdat ze op wat voor manier dan ook overbodig zijn geworden. Feit is ook dat er over mislukte dierproeven weinig tot niets naar buiten word gecommuniceerd. Als een proef niets oplevert, wat vaak schijnt voor te komen, zijn de gegevens niet interessant en hoort er dus ook nooit meer iemand iets van. Volgens de onderzoekers worden er maar al te vaak fouten gemaakt tijdens de dierproeven met alle gevolgen van dien. Wetenschappers zijn nogal terughoudend met het naar buiten brengen van het feit dat vele dieren extreem lijden en/of sterven omdat met bang is voor negatieve reacties vanuit de maatschappij.
Nog niet zo lang geleden werd er in de 2de kamer een motie van regeringspartijen D66, CDA, en Christen Unie aangenomen en breed gesteund door de andere partijen om alle dierproeven openbaar te maken. Een goede zaak want nu word er nog veel te veel onder het tapijt geveegd. Tevens eiste het kabinet dat het aantal proeven met apen in het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk met 40 procent moet afnemen. Eerder bleek dat het aantal proeven met apen juist weer fors was gestegen.
Ieder jaar is het op 24 april weer Wereldproefdierendag. Deze dag werd in 1979 in het leven geroepen door de Engelse dierenrechtenorganisatie International Association Against Painful Experiments on Animals. Het is de geboortedag van Lord Dowding die tijdens zijn leven fel gekant was tegen het gebruik van proefdieren. Experimenten op onschuldige, levende dieren is wat ons betreft een van de ergste vormen van dierenmishandeling die er bestaat en daarom staat deze dag ook hoog op de agenda bij veel dierenwelzijnsorganisaties. Je zou denken dat we zo langzamerhand toch wel eens tot het besef zouden moeten komen dat waar we nu mee bezig zijn eigenlijk niet meer zou moeten kunnen. Hoe leg je straks aan je kinderen of kleinkinderen nog uit waarom dat lieve onschuldige konijntje zo moet lijden voor ons welzijn en schoonheidsideaal. Er moet zo snel mogelijk een eind gemaakt worden aan deze wrede martelpraktijken, de alternatieven zijn er al, waarom gebeurt daar dan niets mee.
Het wrange is dat er vandaag de dag nog steeds erg veel dieren allerlei verschrikkelijke experimenten moeten ondergaan, er nog steeds nieuwe centra bij komen waar proefdieren worden getest en er de afgelopen jaren meer honden en katten in NL worden gebruikt dan ooit tevoren terwijl het aantal dierproeven juist zou moeten afnemen. Het totaal aantal proefdieren in Nederland kwam in 2019 zelfs dicht in de buurt van de 1 miljoen. Wereldwijd gaat het om maar liefst 115 miljoen dieren die worden misbruikt voor allerlei obscure experimenten ten behoeve van de mens, dit moet stoppen. De overheid belooft steeds beterschap maar daar komt vooralsnog weinig van terecht. Ook met de zogenaamde vervangende proeven gebeurt nog weinig. Het excuus hiervoor is vaak dat dieren dezelfde orgaan structuur als mensen hebben wat het allemaal wat makkelijker maakt.
Het is sinds kort mogelijk om proefdieren uit laboratoria een beter leven te bieden door ze te adopteren als huisdier. Het adopteren van grotere ex laboratorium-dieren zoals honden, katten en konijnen gebeurt al langer maar nu bieden de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht sinds enige tijd ook de mogelijkheid om zogenaamde kleine knaagdieren, zoals muizen en ratten te adopteren mits men voldoet aan bepaalde voorwaarden. Deze dieren zijn meestal na het fokken overgebleven maar het kan bijvoorbeeld ook zijn dat bepaalde experimenten zijn afgeblazen waardoor de dieren overbodig zijn geworden of ze blijken, om verschillende redenen, gewoon niet geschikt voor het experiment. Normaliter worden deze slachtoffers vervolgens gedood en vernietigd maar nu is er dus de optie van adopteren. Dit goede initiatief zorgt er in ieder geval voor dat de onderzoekers nu bewuster omgaan met de fokprogramma's van de dieren zodat er minder overblijven. Het liefst zien wij natuurlijk dat er helemaal geen dierproeven meer zullen plaatsvinden maar dat is voorlopig nog een illusie. Dit is in ieder geval wel weer een stapje in de goede richting.
Mensen die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in adoptie van ex-proefdieren kunnen contact opnemen met Stichting Animal Rights, Stichting Proefdiervrij of de Dierenbescherming. Zij kunnen je precies vertellen wat het juiste pad is om in aanmerking te komen voor adoptie.
Animal Care International (ACI) geeft hulpbehoevende dieren weer een stem. ACI komt onder meer op voor dieren in de intensive veehouderij, proefdieren in laboratoria, bewoners van onze oceanen, dieren die misbruikt worden in de toeristen industrie, slachtoffers van de bonthandel, dieren die ten prooi vallen aan het jagersgilde en de handel in exoten. Laten we een vuist maken tegen al het onrecht wat dieren tot op de dag van vandaag nog steeds word aangedaan. Samen staan we sterk. info@animalcareinternational-aci.org
Animal Care International
Postbus 1000 ( D4110 )
2260 BA Leidschendam
The Netherlands
KvK no. 85376582
(RSIN) 863602939